

Jeszcze kilka lat temu wylewałem każdą whisky czy brandy do zlewu , teraz przez ciekawość i w pewnym momencie konieczność sprawdziłem w biegu wszystkie dostępne na rynku "modele" ...(do 500pln) i okazuje się że ma to większy sens (w moim przypadku) niż przetestowana wcześniej setka win w setkę dni ;) ...których nadal nie jestem w stanie rozpoznać (no może Masi i Marani ) . Moje odczucia ? : do sumy 50pln za pół litra najlepszy wydaje się Famous Grouse (lub JACK DANIELS) do sumy 70pln może być choć nie musi : Johnnie Walker Black label do sumy 100pln : Chivas 12 yo do sumy 150pln : Bowmore a do sumy 200pln polecamy Lagavulin 16YO a za 300pln / 500pln warto sprawdzić smak 25-letniej Cutty sark lub Chivas 21 yo ...ewentualnie zaszaleć z japońską Suntory ale niekoniecznie...


WYBÓR WÓDKI JAKI OFERUJĄ POSZCZEGÓLNE KRAJE (SKLEP ONLINE LONDYN)
CENY ZE SKLEPU ONLINE Z LONDYNU (PO LEWEJ WHISKY PO PRAWEJ KRAJOWA WÓDKA)

Przykładowe porównanie cen UK vs REAL wawa.
ALKOHOL ONLINE W UK ( CENY ) : LINK
PRZETESTOWANE PRZEZ ZESPÓŁ REDAKCYJNY TANIE "BEŁTY" SIERPIEŃ/WRZESIEŃ
PRZETESTOWANE PRZEZ ZESPÓŁ REDAKCYJNY TANIE "BEŁTY" SIERPIEŃ/WRZESIEŃ
TANIE BLENDY : TOP
1. Dimple
2. Woodford reserve
3. Bushmills black
4. Famous Grouse
5. Jack Daniels
PRZETESTOWANE PRZEZ ZESPÓŁ REDAKCYJNY "SINGLE" i "STARUSZKI" PAŹDZIERNIK
KINO , CELEBRITY itp ...



















PODRABIANY JW BLACK LABEL

Whisky (z gaelickiego: uisge beatha - woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej Whiskey), to napój alkoholowy kojarzony najczęściej ze Szkocją, produkowany również w Irlandii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach.
CENY WHISKEY W ALMA WARSZAWA :

CENY WHISKEY W PIOTR & PAWEŁ WARSZAWA :

HISTORIA WHISKY


CARREFOUR ceny w pln (10$ = 29pln)
REAL JUBILERSKA
INFORMACJE Z WIKI
Jako, że whisky produkowana jest w wielu regionach świata za pomocą nieco odmiennych metod i przy przestrzeganiu odmiennych standardów jakości, przydatne wydaje się pobieżne chociaż rozeznanie w jej rozlicznych gatunkach. Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na:
- szkockie (uważane niekiedy za odrębny gatunek alkoholu: "Scotch") - produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego lub jęczmienia, dojrzewające w dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najpopularniejsze gatunki: Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Laphroaig, the Balvenie, Ballantine's; Grant's,
- amerykańskie - produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w beczkach przez najmniej dwa lata. Dzielą się na bourbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania). Popularne gatunki: Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's (Tennessee Whiskey).
- irlandzkie - produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Ze względu na historyczne trudności ekonomiczne Irlandia nie może pochwalić tak bogatym zróżnicowaniem regionalnym swoich whiskey, jak Szkoci czy Amerykanie, choć trunki z tego kraju oceniane są wysoko przez znawców. W chwili obecnej rynek irlandzkiej whiskey zdominowany jest przez Irish Distillers (marki: Jameson, Midleton Very Rare, Redbreast, Powers, Paddy, Tullamore Dew), którego właścicielem jest francuski koncern gorzelniczy Pernod-Ricard SA. Jedyną znaną marką whiskey północnoirlandzkiej jest Bushmills produkowany przez Old Bushmills Distillery, sprzedany w czerwcu 2005 gigantowi Diageo.
- japońskie - produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Dwie najbardziej znane marki to: Nikka, Yamazaki (Suntory). Pomimo, że whisky japońska nie wywodzi się z wielowiekowej tradycji destylacji, jej uznanie na całym świecie cały czas wzrasta. Japońskie destylarnie produkują bardzo dużo blendów. Charakterystyczny jest fakt, że wszystkie whisky wchodzące w skład mieszanki pochodzą z jednej destylarni, zatem każda z destylarni produkuje bardzo zróżnicowaną whisky.


zapewnić ma filtrowanie destylatu przez warstwy węgla drzewnego, zanim trafi on do beczek.Otrzymany destylat ma ok. 80% zawartości alkoholu i po rozcieńczeniu z wodą destylowaną do poziomu ok. 63% w zasadzie niczym nie różni się od wódki. Swojego charakteru whiskey nabiera dopiero w trakcie wieloletniego leżakowania (przynajmniej trzy lata dla szkockich i irlandzkich, oraz dwa lata dla amerykańskich) w dębowych beczkach. W trakcie tego długotrwałego procesu alkohol wysyca się zawartymi w drewnie garbnikami, nabierając wtedy właściwego sobie złocistego koloru oraz orzechowego posmaku. Whiskey irlandzkie oraz szkockie leżakują w beczkach uprzednio użytych do produkcji bourbona, sherry oraz porto, podczas gdy amerykańskie bourbony oraz tennessy dojrzewają w beczkach nowych, dodatkowo opalonych od środka, zyskując przez to najbardziej "drewniany" smak spośród wszystkich gatunków. Whiskey z Tennessy (Jack Daniel's) przed przelaniem do beczki filtrowana jest w trakcie tzw. Lincoln County Process przez warstwy węgla drzewnego z klonu cukrowego (sugar maple charcoal), zyskując w ten sposób swój "firmowy" aromat.

Whisky słodowa z pojedynczej beczki (Single Cask Whisky)
Whisky słodowa pochodząca wyłącznie z jednej beczki jednej wytwórni i jednego destylatu. Jest bardzo rzadko spotykana i bardzo droga. Dla koneserów.Whisky słodowa mieszana (vatted)
Whisky słodowa mieszana składa się ze słodowych whisky różnych destylarni. Inną, często używaną nazwą jest "Pure Malt".Whisky zbożowa (grain)
Bardzo rzadko spotykana whisky zbożowa jest produkowana, w odróżnieniu do whisky słodowej, w przemysłowych alembikach, co pozwala na dużą i tanią produkcje. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki zbóż. Whisky zbożowa używana jest głównie przy kupażowaniu whisky mieszanej (blended).Whisky mieszana (blended)
Najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt z dodatkiem około 70% whisky zbożowej (grain). Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące. Whisky dobra dla początkujących, najczęściej serwowana jako "whisky on the rocks" czyli na kostkach lodu.Tennessee Whiskey (Sipping)
Whisky produkowana z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego. Wytwarzana w Tennessee. Słynie z tego, że jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, stąd nazwa wspominająca jedynie o sączeniu.Burbon [edytuj]
Whisky produkowana z kukurydzy. Po przedestylowaniu "dojrzewa" 2 lata w dębowych beczkach o osmalonych wewnątrz klepkach. Dzięki temu nabiera specyficznego smaku, aromatu i barwy.WISE MAN SAY...



POLECANE !
http://dobrawhisky.blogspot.com


Whisky szkocką można podzielić na podstawowe trzy podstawowe rodzaje:
- Malt czyli słodowa.
- Grain czyli zbożowa.
- Blended czyli mieszana, powstaje z mieszania whisky słodowej ze zbożową.
Na początku była jedynie whisky słodowa. Uzyskuje się ją jedynie ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Jedynym dozwolonym dodatkiem jest karmel. Dodaje się go w celu zabarwienia na nieco intensywniejszy kolor. Po destylacji trunek rozlewa się do dębowych beczek, gdzie dojrzewa co najmniej 3 lata, dopiero wtedy można alkohol ten nazwać whisky.
Za każdym razem po przygotowaniu destylatu, alembik należy opróżnić i wyczyścić, w dodatku przyzwoita whisky powinna odleżećj 10 lat w beczkach. Taki proces łączy się z kosztami.

Atutem była cena, sporo niższa niż whisky słodowej, niestety dzisiaj chyba sie nieco zatracono i whisky mieszana często jest droższa od dobrej whisky słodowej. Weźmy na przykład Johnniego Walkera Black Label, który jest oczywiście whisky mieszaną. W jednym ze sklepów internetowych jego cena wynosiła 129 zł. W tym samym sklepie można kupić takie na przykład whisky słodowe
Arran Single 8 years old, Island Malt - 139zł
Auchentoshan Select, Single Lowland Malt - 129zł
Bowmore Legend, Single Islay Malt - 139
Glen Garioch Aged 10 Years, Single Highland Malt - 129zł
Speyside Aged 12 Years, Single Malt - 139
Finlaggan old reserve - 125zł
(dla ludzi nie znających języka angielskiego : years old, albo years i liczba dodana przed zwrotem oznacza ile lat ma dana whisky, single malt - o tym w jednym z kolejnych postów)Mamy więc 6 maltów w podobnej cenie, a jeden z nich jest nawet tańszy. Według mnie, już lepiej wydać te 10 zł więcej i posmakować czegoś lepszego niż zwykły blend.
5 SIERPIEŃ 2011
TAK SOBIE POMYŚLAŁEM ŻE NA KONIEC DODAM KILKA UWAG ABY TU JUŻ WIĘCEJ NIE ZAGLĄDAĆ :
1. KAŻDY PIJE TAKI ALKOHOL NA JAKI GO STAĆ
2. CZY ALKOHOL SMAKUJE ? MOIM ZDANIEM LEPSZY JEST SCHABOWY Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI I MIZERIĄ , CZASEM PUSZKA COLI , CZEKOLADA JAKIŚ OWOC ... ALE NIE ALKOHOL - TEN MA JEDYNIE ULULAĆ - A CZYM LEPSZY TYM LEPIEJ
3. JAK PIJEMY WHISKY ? NORMALNIE - WLEWASZ I WYPIJASZ . CI KTÓRZY WYMYŚLAJĄ KROPLE WODY DO WHISKY CZY KOSTKI LODU , SOK CZY NAWET COLĘ TO IDIOCI
(JUŻ CHYBA WIĘKSZEGO OBCIACHU JAK COLA BYĆ NIE MOŻE :)
4. CZY WHISKY JEST DOBRA ? TAK ALE LEPSZY JEST KONIAK / BRENDY A JAK WHISKY TO OD 15LETNIEJ DIMPLE W GÓRĘ .
5. CO JEST LEPSZE - WÓDKA CZY WHISKY ? BEZ RÓŻNICY . JAK TYLKO NIE PIJESZ KRAJOWEJ CZY ABSOLWENTA TO JEST OK .
6. NAJGORSI SĄ ZAWSZE CI KTÓRZY JADĄ PO WHISKY A NIE MAJĄ O NIEJ ZIELONEGO POJĘCIA .ZRESZTĄ CO TU DUŻO GADAĆ PO IPHONE TEŻ JEŻDŻĄ A CAŁY ŚWIAT KOPIUJE OD NICH PATENTY.
7. CZY PIJE SIĘ WHISKY BO MODNE ? :) JAK SIĘ KOMUŚ TAK WYDAJE TO JEST IDIOTĄ
8. JEDNO JEST PEWNE , ABY O CZYMŚ SIĘ WYPOWIEDZIEĆ , NALEŻY MIEĆ POJĘCIE - JA DO TAKIEGO POJĘCIA JAKIE CHCIAŁBYM MIEĆ MAM JESZCZE DALEKĄ DROGĘ I SETKI BUTELEK PRZED SOBĄ
9. KOLEJNE PEWNE JEST TO ŻE W PEWNYM WIEKU JUŻ NIE ZABIJASZ WĄTROBY NAJTAŃSZĄ KRAJOWĄ - NIE WARTO . JAK JUŻ JĄ MASZ NISZCZYĆ TO Z KLASĄ .
10 . CZY NA IMPREZIE KAŻDY MOŻE PIĆ SWÓJ ALKOHOL ? DLA MNIE TAK ALE TO DZIWNIE WYGLĄDA . WYOBRAŹ SOBIE ŻE TWOI 3 KUMPLE PRZYNOSZĄ ABSOLWENTA , KRAJOWĄ I WINO KRAJOWE ZA 5PLN A TY DANIELSA ZA 70PLN ... I TERAZ WSZYSCY MACIE PIĆ RAZEM ... :) OCZYWIŚCIE PROBLEMU NIE BĘDZIE JEŚLI WSZYSCY PRZYNIESIECIE ALKOHOLE PO 70 PLN - TYLKO CZY ZDARZYŁO CI SIĘ TAK KIEDYŚ ?
11. WYBOROWĄ I KAŻDĄ INNĄ CZYSTĄ NIE BĘDZIESZ SIĘ DELEKTOWAŁ JAK NP. TORRESEM , CAMUSEM , MARTELL CZY JAKĄŚ SINGLE MALT ... I BEZ POPITKI ANI RUSZ . CO INNEGO FINLANDIA BORÓWKOWA :) TA KŁADZIE NA ŁOPATKI 3/4 ŁYSKACZY DO 100PLN I NIE MUSISZ PO NIEJ POPIJAĆ ...KLASA
12. CZY JAK PRZYCHODZĘ NA PRZYJĘCIE Z WÓDKĄ BEZ POPITKI TO WSTYD ? WSTYD JAK CHOLERA BRACIE - JA TAKICH NIE ZAPRASZAM . CHYBA ŻE PRZYNOSISZ WHISKY KTÓREJ NIE TRZEBA POPIJAĆ :)
13. CZY JAK DO MNIE PRZYNIEŚLI WHISKY A JA JE SCHOWAŁEM I WYCIĄGŁEM SAMOGONA TO ŹLE ? CZY JA WIEM ? JAK TWOI ZNAJOMI TAK LUBIĄ :)
14. ABY BYŁA JASNOŚĆ CAŁE ŻYCIE UNIKAŁEM WHISKY JAK OGNIA , OKAZAŁO SIĘ ŻE NIE POTRZEBNIE , NIE WARTO BYŁO GO MARNOWAĆ NA NAJTAŃSZE SIKACZE .
15. PRAWDA JEST TAKA ŻE WÓDKĘ PIJEMY TYLKO MY W EUROPIE WSCHODNIEJ A WHISKY CAŁY ŚWIAT ALE DO WIĘKSZOŚCI TO NIE DOCIERA ...POLACY POTRAFIĄ WYTKNĄĆ KAŻDEMU AMERYKANOWI ŻE GŁĄB I NIC NIE WIE O NASZEJ HISTORII ALE JAK ZAPYTASZ POLAKA O HISTORIĘ AMERYKI TO SAM NIC NIE WIE . OT TAKI KLASYCZNY PRZYKŁAD NASZEJ NARODOWEJ WIEDZY .
1 komentarz:
Whiskey jest jednym z najbardziej znanych i cenionych alkoholi na świecie. Często podaję ten trunek moim przyjaciołom podczas piątkowych, wieczornych spotkań. Whiskey serwuję w specjalnych, niskich szklankach, które swego czasu zakupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Czytałam, że najbardziej odpowiednie szkła do degustacji whiskey powinny być niskie oraz okrągłe. Absolutnie nie poleca się smakować whiskey w tradycyjnych szklankach, co uważane jest z brakiem dobrego gustu.
Prześlij komentarz